RTL Híradó – “total disenfranchisement” – the government will also end the legal relationship of teachers as civil servants

The government will abolish the legal relationship of teachers as civil servants and take away some of the rights of educational bodies – this is included in the new draft of the Public Education Law, which has just been submitted for public discussion by the Ministry of Education. internal. According to the unions, it would be worse for teachers, students and even parents if the draft was accepted. In response to a question by RTL Hírádó, the ministry wrote: They asked the teachers’ opinions on the draft in an online consultation.

Ha elfogadják a kormány új törvényjavaslatát, a vakáció kezdete is eltolódhat, és ehhez nem kell a tantestület hozzájárulása, elég, ha a fenntartó vagy az igazgató így dönt. Ez csak egy a módosítások közül, amelyekkel a szakszervezetek szerint csorbítaná a tantestületek jogosítványait a kormány legújabb javaslata. Ezentúl az igazgató, vagy az iskolafenntartó dönthetne a tantestület helyett a Szervezeti és Működési Szabályzatról, a pedagógiai programokról, az éves munkatervről, de még a tanulók fegyelmi ügyeiről is.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint a tervezet a pedagógusokra, a diákokra és a szülőkre nézve is „elképesztően hátrányos” rendelkezéseket tartalmaz.

Ha ezt bevezetik, sokkal rosszabb helyzet áll elő mind az iskolai demokrácia, autonómia kérdésében, mind pedig munkajogi vonatkozásban

– mondta.

Megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát is, és helyette létrehoznák a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke még ennél is továbbmegy. Szerinte az látszik, hogy fegyelmezni akarják a tanárokat.

„Egy teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben”. 

Tehát látszik az, hogy fegyelmezni akarják, meg akarják félemlíteni, meg akarják fosztani a jogaiktól a tanárokat

– szögezte le.

See also  Tech: It flies at 1062mph and it's very quiet, what is it? New NASA plane

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy januári kormányinfón még arról beszélt: fontos, hogy a pedagógusok elégedettek legyenek.

Az RTL Híradó kérdésére a Belügyminisztérium azt írta: a jogszabály hónapokig tartó előkészítését a pedagógusok körében végzett online és a köznevelésről tartott konzultációk előzték meg.

Totyik Tamás erre úgy reagált: 

Reggel a kávét nem mertem meginni, olyan magas lett a vérnyomásom tőle.

A szakszervezetek szerint velük senki sem egyeztetett. A köznevelési államtitkár két napja tartott tájékoztatót tanárszervezeteknek, de egyeztetés – a szakszervezetek szerint – ott sem volt.

 

#news station#video#Civil servant relationship#education#internal#rtl#consultation#teachers#teachers#Big news#Public Education Act

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *